alakult 1971-ben

  • powered by: © Barni 2016

2012. december 19., szerda

Egykori és fiatal galambászok ünnepén

A negyven évvel ezelőtt alapított Fenyő Postagalambklub tagjai, meghívottai ünnepeltek december 15-én, szombaton este. A gyergyószentmiklósi díjkiosztó gálán emlékeztek a régiekre, az alapítók bátorították a fiatalokat. Kercsó Attila, a Gyergyói 19/4 Fenyő Postagalambklub elnöke köszöntötte a tagságot, mint mondta, több olyan galambászt hívott meg, akik negyven évvel ezelőtt alapítói voltak a klubnak.


Simon Árpád, az akkori klubelnök és Máthé István alapító tag tett eleget a meghívásnak. A 94 éves Kertész Endre bácsi betegség miatt nem vehetett részt az ünnepségen, viszont levelet juttatott el, megköszönve a meghívást, és egy 1978-as kiadású országos katalógust is küldött, melyben már a gyergyóiak versenyeredményei is megjelentek. Leveléből kiderült, régebb is szokás volt, hogy a város központjában galambokat engedtek fel a nagyobb rendezvényeken – ötödik éve, hogy a Gyergyói Lovas Napok egyik szép pillanata a postagalambok eleresztése. Az elődök is fontosnak tartották a kiállítások szervezését, ugyanígy tesznek a mai tenyésztők is. Nemrég szervezték meg ötödik alkalommal – a Szent Miklós-napok egyik látványosságaként – a kisállatok kiállítását.

Csak kitartással lehet eredményt elérni

„Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen ünnepségen is részt veszek, annak idején nem volt ilyesmi” – mondta meghatódva az egykori klubelnök, a gyergyószárhegyi Simon Árpád, mikor átvette az alapítóknak járó emléklapot. „Csak az tud galambászni, aki szereti, tiszteli a galambot, az állatot. Hat-hét esztendős voltam, amikor elkezdtem galambászni. Két fiókával indultam, persze ezek nem maradtak meg, de szereltem újabbakat helyettük. Hallottam, hogy ha elviszik a galambot, az visszajön. Gyermekfejjel beleszerettem a galambokba, most is van galambom, amíg élek, lesz is, igaz, már rég nem röptetek” – mondta az egykori elnök. Szólt arról is, hogy bizony sokba kerül a galambtartás. „Nehéz volt az elején, vonattal vittük a galambokat ládákban. Szászrégenig, Nagyváradig mentünk velük, s engedtük el. Jövögettek, de ilyen távokat, mint a mai galambászok, hogy akár több mint ezer kilométerről is hazarepülnek a galambok, még álmodni sem mertünk. Kitartást, jó hozzáállást kívánok a fiataloknak, mert enélkül nincs galambászás. Látom, vannak itt kiváló tenyésztők” – fogalmazott Simon Árpád, mutatva a rengeteg kupára, melyet rövid, közép és hosszú távú eredmények jutalmazásaként osztottak ki a tenyésztőknek.

A legjobb galambokat és tenyésztőket díjazták

Jánosi Buslig Miklós, a Gyergyói 19/4-es Fenyő Postagalambklub sportfelelőse sorolta a neveket, adta át a kupákat, melyeken a legjobb eredményeket elért postagalambok gyűrűszámai is rajta vannak. Huszonkét versenyutat értékeltek a felnőtt galamboknál, rövid, közép és hosszú távú kategóriájában. Külön díjazták az első három galambot, illetve az összesített eredmények alapján a tenyésztőket, továbbá két-, három- és négyéves eredményeket összevetve a legjobb galambokat és tenyésztőket is. A fiókák versenyén hat versenyutat értékeltek.
Jelenleg 28 tagja van a klubnak, de volt olyan év, mikor közel negyvenen galambásztak hivatalosan a Fenyő név alatt, tudtuk meg Kercsó Attila helyi elnöktől, aki az öt év összesített eredményeként vehette át a legértékesebb galambjának járó kupát; a galamb összesen harminchét versenyúton teljesített kitűnően.

























 A legtöbb elismerést jelentő serleget Kercsó Attila, Sövér Gyula, Polgár Csaba, Puskás Elemér, Baricz Tamás Csaba, Baricz Árpád, Jánosi Buslig Miklós, Bíró Norbert, Szekeres Ferenc, Pál Roland, Pál Hunor, Jánosi Buslig Szanda, Puskás József, Gál Levente, Buslig Barna, Szász Albert és Ács Attila vehette át. A gyergyói galambászok 2012-es évben elért eredményeit itt is közzétették. Az ünnepségen a veteránok jó tanácsokkal látták el a fiatalokat, és visszaemlékeztek az idősebbek, hogy hetven-hetvenöt éve is van annak, hogy a Gyergyói-medencében dísz- és postagalambot tartottak, többek között a Patka és Friedmann családok. Az elhunyt galambászok emlékére egy perces néma csenddel adóztak. Egyébként a régi galambászok jó galambnak csak azt tartják, amelyik több versenyúton helyezte magát, a többi csak szép galamb.
-Baricz Tamás Imola-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése