alakult 1971-ben

  • powered by: © Barni 2016

2012. március 21., szerda

A legenda a végére ért-JANSSEN testvérek

A Janssen-testvérek nagy legendája véget ér - kesereg a www.pipa.be újságírója abban a kis cikkben, amelyben az év szenzációjának számító nagy árverésre hívja fel a figyelmet. A 99 éves Louis Janssen ugyanis úgy döntött, hogy eladja az utolsó tizenkét tenyészpárt és néhány fiatalját. Az árverés nemrég kezdődött és május 13-ig lehet licitálni. Amikor e sorokat írjuk, másjus másodikán szerdán, a meghirdetett húsz galambra beérkezett licitek alapján az átlagár már meghaladta az 5.000 eurót.
A Janssen-testvéreknek korszakos hatása volt a nemzetközi és benne a magyar postagalambsportra. Olyan hatalmas tenyészértéket képviselnek ma is madaraik, amelyre alapozva kellő szakértelemmel kiváló eredményeket lehet elérni. Az állományt az 1872-ben született Henri Janssen alapította. Henri felesége Pauline volt, aki 1877-ben született. Mindketten nagyon keményen dolgoztak egész életükben. Házasságukból kilenc gyerek született, hét fiú volt és két lány. Nevük: Fons, Frans, Jef, Vic, Irma, Adriaan, Charel, Marie, és Louis. Henri egyike volt azoknak a tenyésztőkbek, akik megalapították az első galambklubot Arendonkban. Ő volt a legnagyobb tenyésztő már a kezdetektől fogva. Abban az időszakban, 1908-tól 1914-ig sok nagyon híres Ász galamb repült nála, mint például a Het Blauwtje, amely húsz első díjat szállt. Már abban az időben nyert néhány kerékpárt is a versenyeken. Henri halála után a fiúk úgy döntöttek, hogy folytatják apjuk életművét. Időközben néhány gyerek megházasodott. Azok, akik maradtak a szülői háznál, megosztották a munkát egymás között. Már Henri kipróbálta az özvegységet, ám a módszerrel csak nehezen barátkoztak meg a testvérek, de végül nagyon eredményesen versenyeztek.
Befejezésül álljon itt egy pár sor, azok a tanácsok, amelyeket egyik látogatójuknak fogalmaztak meg, tippeket adva egy jó kezdéshez:. a nagyon száraz padláson egy csomó friss levegő legyen,
. csak jó családból való galambokat tenyéssz,
. készíts egy dúcvezetési tervet és azt tartsd be,
. legyél nagyon türelmes,
. tanuld meg, hogyan kell versenyezni a galambokkal,
. soha semmit ne erőltess,
. rendszeresen nézd meg a madarakat gondosan,
. nézd meg az egyensúlyt, a szárny, a fej, és a toll állapotát, harmóniáját.

Ha valaki szeretne vásárolni a Janssen-állományból, a www.pipa.be oldalon licitálhat. Ott meg lehet nézni a galambok adatait is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése