alakult 1971-ben

  • powered by: © Barni 2016

2012. április 5., csütörtök

A cirkovírus és a védőoltás öszefüggése

Új fenyegetés a fiatal galamb populációra nézve néhány éve már a cirkovirózis. Az 1 éves életkor alatti galambok rendkívül sérülékenyek a fertőzésre, különösen pedig a 4 hónapos kornál fiatalabbak.
A cirkovírus. A fertőzés módja, e pillanatban a megfertőzés mikéntje nem túl világos, de a vírus valószínűleg az ürülék útján terjed. Lehetséges az ivóvízzel, vagy takarmánnyal való terjedés, de a belégzéses fertőződés sincs kizárva. Lehetséges, hogy már a tojásban is megfertőződhet a fióka, de ez még nincs bizonyítva. Tünetek. Ha a galambot a cirkovírus megfertőzi, különösen azok a szervek betegednek meg, melyek nagyon fontosak az immunitás kiépítésében. Ezek az úgynevezett limfoid szervek, mint például a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő, a Fabricius tömlő. Mivel ezek károsodnak, a galambok nem képesek létrehozni és fenntartani egy jó, hatékony ellenállóképességet, sőt elkapják a legközönségesebb, “ártalmatlan” fertőzést is. A fertőzött fiatalok a fészekben lesoványodnak, és el is pusztulhatnak. Máskülönben a leggyakoribb tünetek a levertség, étvágytalanság, folyamatos fogyás, hasmenés, légzési problémák, és a visszaeső teljesítmény. A betegség további alakulása a madár korától és attól függ, hogy a fellépő másodlagos fertőzés micsoda. Minden eshetőség rossz, de a paratífusz például sokkal súlyosabb bajok forrása, mint a trichomonas. Néha azt láthatjuk, hogy a tollak növekedése zavart szenved, de ennek a tünetnek a közvetlen összefüggése a vírussal nincs bizonyítva. A sokféle lehetséges másodlagos fertőzés számos különféle tünetet eredményezhet.

Diagnózis. Korábban ez csak akkor volt lehetséges, hogy boncolás után PCR tesztet végeztünk a belső szerveken, például a Fabricius tömlőn, de ma már az ürüléken is tudunk PCR tesztet végezni.
Kezelés. E pillanatban nem lehet gyógyítani. A kezelés hangsúlyát elsősorban a megelőzésre helyezzük. Meg kell gátolni, hogy a galambok kapcsolatban maradjanak a vírussal, vagyis tartsuk higiénikusan őket. Fontos lehet a karantén is. Versenyzésről a betegség idején nem lehet szó. Ezért szükséges arra törekednünk, hogy galambjaink erős ellenállóképességet építhessenek fel, és egészségük optimális lehessen. Végül, de nem utolsósorban, a cirkovírus okozta fertőzés esetén nagyon fontossá válik a másodlagos fertőzések kezelése. Itt elsősorban a trichomonaszra, kokcidiózisra, paratífuszra, adenovírusra gondolunk.

Védőoltás nem áll rendelkezésre ebben a pillanatban. A vírus nagyon ellenálló, a 75 °C-ot is el tudja viselni 15 percen át. Ez azt jelenti, hogy a fertőtlenítés nagyon nehéz feladat ebben az esetben. Mindez kiemeli paramyxo-védőoltás fontosságát. Mint korábban említettem, a cirkovírus különösen azokat a szerveket támadja meg, amelyek nagyon fontosak az immunitás kiépítésében. Ha ez nem sikerül, a galamb el fog pusztulni egy banális fertőzésben!
A cirkofertőzés azt is eredményezi, hogy hiába oltjuk a galambokat bármivel, nem számíthatunk arra, hogy erős védettség lesz az eredmény.

Tegyük fel, hogy a galambokat paramixóra oltjuk, de abban a pillanatban már fertőzöttek a cirkovírussal. Az oltás után nem fog kialakulni az immunitás, mert azok a szervek, melyek ennek felépítését végeznék, fertőzöttek, és nem teszik azt, amit kellene! Tehát lehetséges, hogy a védőoltás nem éri el a célját, hiába megbízható a vakcina (Colombovac, vagy Nobivac), hiába végeztük el a munkát jól, csupán mert fennállt már a cirkofertőzés. Hogy ennek elejét vehessük, a fiatalokat a lehető leghamarabb le kell oltani. Ez azt jelenti, hogy oltanunk kell már akkor, amikor a fiatalok 3 hetesek (tehát itt az idő az elválasztásra). Így lehetséges elkerülni, hogy a galambok fertőződjenek a cirkovírussal még a vakcinázás előtt. A gyakorlat azt mutatja, hogy a nagyon korán leoltott fiatalok a jobban ellenálltak az adenovírusnak is. Mindez persze nem biztos, de az összes többi betegség előfordulása kapcsán pozitív jelek vannak abban az esetben, ha nagyon fiatalon vakcináztunk. Három hetes kor előtt nem lehetséges az oltás, mert akkor még a fiatalok anyai védettségüket élvezik, amit a tojásból és a begytejből kaptak. A korai oltást nem szabad kombinált oltóanyaggal (Colombovac PMV pox, vagy Ovoperisterin) végezni. A himlő elleni ellenállás felépítéséhez a galamboknak legalább 6 hetesnek kell lennie. Néhány nagyon fontos tipp a paramyxooltáshoz. Az oltáshoz a fiatalnak legalább 3 hetesnek kell lennie, himlő esetében pedig 6 hetesnek. Csak egészséges galambot oltsunk! Oltsuk be az összes galambot, ne csak a versenyzőket, hanem a tojókat és a tenyészeket is, mert hogy őszinték legyünk, nem ezek a legfontosabbak minden dúcban?

Dr. Pascal Lanneau
forrás: www.pipa.be

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése